Medisch dossier
Wij houden een medisch dossier bij van onze patiënten
Van alle bij ons ingeschreven patiënten houden wij zorgvuldig een medisch dossier bij. Het medisch dossier is aan allerlei regels gebonden. Op dit deel van de website kunt u hier meer informatie over vinden.
Inzage in uw dossier
heeft als patiënt het recht om uw medisch dossier in te zien of hier een afschrift van op te vragen. Dit geldt ook voor de schriftelijke informatie in het dossier die is verkregen van andere (behandelende) artsen. Maar het geldt niet als de informatie in het dossier over andere personen gaat en de privacy van anderen schendt. De persoonlijke werkaantekeningen van de arts maken geen deel uit van het medisch dossier en vallen daarmee ook buiten het inzagerecht van de patiënt. Wilt u hierover meer weten, raadpleeg dan de website van de artsenfederatie KNMG: KNMG Inzage medisch dossier
Na overlijden
Nabestaanden hebben geen recht om het dossier van een overleden familielid in te zien (u mag alleen uw eigen dossier inzien). Toch kunt u na het overlijden met vragen blijven zitten en graag het een en ander willen uitzoeken. Dan kunt u contact opnemen met de huisarts. Bespreek uw vragen met hem of haar. Vaak levert een gesprek waarin overwegingen worden toegelicht meer op dan inzage in het dossier.
Afspraak maken voor inzage in dossier
Wilt u uw dossier inzien, dan kunt u het beste een afspraak maken op het spreekuur. U kunt uw dossier inzien en uw huisarts kan dan direct uw vragen beantwoorden en/of zaken toelichten.
Kopie medisch dossier
Als u een kopie van uw medisch dossier wilt aanvragen, kunt u contact opnemen met de doktersassistente. U kunt uw aanvraag doen door gebruik te maken van de voorbeeldbrieven van de NPCF. Het verstrekken van een kopie duurt minimaal een week.
Kosten
Voor een afschrift van het medisch dossier worden geen kosten in rekening gebracht.
Legitimatie
Als u de kopieën ophaalt, moet u zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs; een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
Voor meer informatie over ‘Inzage in uw dossier’ kunt u de betreffende brochure bestellen of downloaden via www.npcf.nl
Overdracht van uw dossier
Als u een nieuwe huisarts kiest, is het belangrijk dat uw nieuwe huisarts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Uw medische geschiedenis staat in uw patiëntendossier. Het is gebruikelijk dat uw oude huisarts het dossier overdraagt aan uw nieuwe huisarts. Hiervoor is een richtlijn opgesteld (KNMG Advies voor overdracht patiëntendossier bij verandering van huisarts).
Bij het uitschrijven bij uw huisarts kunt u uw dossier naar uw nieuwe huisarts laten opsturen. Uw medisch dossier wordt dan door uw huisarts persoonlijk, via een beveiligde internetverbinding of per post overgedragen. U kunt het originele dossier niet meekrijgen. Wel hebt u altijd recht op inzage in uw dossier. Iedereen van 16 jaar of ouder die zijn of haar dossier wil laten doorsturen naar een nieuwe huisarts, moet daar persoonlijk toestemming voor geven. Voor meer informatie over het geven van deze toestemming, kunt u ook kijken bij het kopje ‘Naar nieuwe huisarts.
Naar een nieuwe huisarts
Als u een nieuwe huisarts krijgt (bijvoorbeeld door een verhuizing), dan willen wij graag uw dossier overdragen aan deze nieuwe huisarts. De regels schrijven voor dat wij uw medisch dossier zelf overdragen aan de nieuwe huisarts (elektronisch, per post of persoonlijk). U kunt natuurlijk altijd een kopie van uw medisch dossier opvragen (zie ook punt 2 onder het kopje ‘Medisch dossier’).
Voor het overdragen van de medische gegevens hebben wij van iedereen boven de 16 jaar persoonlijk toestemming nodig, mondeling of schriftelijk. Voor kinderen onder de 12 jaar hebben wij toestemming nodig van de ouders. Voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar moeten zowel het kind zelf als de ouders toestemming geven. Hoewel deze werkwijze wat omslachtig lijkt en voor u en ons extra werk oplevert, is dit wel verplicht volgens de wet.
Als u de toestemming schriftelijk wilt verlenen, kunt u hieronder de benodigde formulieren invullen, printen, ondertekenen en aan ons opsturen. Dit kan zowel per post als per mail (een scan of duidelijke foto).
Voor personen van 16 jaar en ouder, klik hier (één formulier per persoon).
Voor personen van 12 tot 16 jaar, klik hier (één formulier per persoon).
Voor kinderen onder de 12 jaar, klik hier (eventueel meer kinderen op één formulier).
LSP
Uitwisseling medische gegevens
Om goede medische zorg aan u ook buiten praktijktijden te waarborgen, kan het zijn dat wij uw medische gegevens uitwisselen met een regionaal of landelijk patiëntendossier via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Uiteraard zullen we uw privacy daarbij zeer sterk bewaken. Wij wisselen alleen informatie uit als u daarvoor vooraf toestemming hebt gegeven. U kunt te allen tijde uw toestemming geven of deze weer intrekken. Dit kunt u ook regelen via de website www.volgjezorg.nl. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website www.vzvz.nl.
U kunt ook dit formulier gebruiken. Nadat u dit formulier geprint, ingevuld en ondertekend hebt, kunt u het inleveren bij de assistente of aan de praktijk opsturen.
Om te kunnen bepalen of u wel of geen toestemming wilt geven voor informatie-uitwisseling van het het LSP, vragen wij u van tevoren de informatie uit deze folder te lezen. Als u na het lezen van de folder nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met de assistente.
LSP tijdens coronacrisis
Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost
Tijdens de coronacrisis kan het gebeuren dat u buiten onze openingstijden een huisarts nodig hebt. Dan komt u bij de huisartsenpost. Of u wordt naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gestuurd. De artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp willen u snel kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt.
Misschien hebt u ons al laten weten dat de huisartsenpost uw medische gegevens mag bekijken. Maar ruim de helft van de Nederlanders heeft daar nog geen keuze over gemaakt. Tijdens de coronacrisis mogen tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Uw gegevens mogen alleen worden bekeken als u contact heeft met de huisartsenpost of spoedeisende hulp. En u daar op dat moment mondeling toestemming voor geeft.
Hebt u eerder aangegeven dat u geen toestemming geeft? Dan verandert er niets. Uw medische gegevens zijn nooit te bekijken, ook niet tijdens de coronacrisis.
Persoonlijke keuze vastleggen
Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de huisartsenpost? U kunt dit op drie verschillende manieren doen.
- U vertelt uw keuze aan onze huisartsenpraktijk of
- U geeft onze huisartsenpraktijk een ingevuld toestemmingsformulier of
- U legt uw keuze online vast via volgjezorg.nl/toestemming
Meer informatie
U vindt meer informatie over de tijdelijke maatregel op de website volgjezorg.nl/corona-opt.
Op volgjezorg.nl kunt u ook zien wie uw medische gegevens heeft bekeken en/of uw keuze voor het beschikbaar stellen van de gegevens van de huisarts aan de huisartsenpost aanpassen of doorgeven.
Meer over dit onderwerp:
Meer informatie kunt u hier vinden:
1. Informatie van de Patiëntenfederatie NPCF
2. Brochure Een andere huisarts kiezen: informatie voor patiënt en huisarts