Griepcampagne 2018

Wanneer wordt de griepprik gegeven dit jaar?

Patiënten die een uitnodiging gekregen hebben voor de griepprik, kunnen deze in de praktijk komen halen op alle dagen

van maandag 8 oktober tot en met vrijdag 12 oktober tussen 16 en 17 uur

Neemt u alstublieft de uitnodigingsbrief mee en trekt u bij voorkeur gemakkelijke kleding aan (de griepprik wordt gegeven in de bovenarm of de schouder).

Geen oproep ontvangen?
Als u op vrijdag 5 oktober 2018 nog geen uitnodiging voor de griepprik ontvangen hebt en u bent van mening dat u hiervoor wel in aanmerking komt, wilt u dan contact opnemen met de assistente?

Geen indicatie, maar u wilt toch een griepprik?
Als u niet tot een zogenaamde risicogroep behoort (zie onder), wordt de griepprik u niet gratis aangeboden. Dat wil niet zeggen dat de griepprik niet zinvol voor u zou kunnen zijn. Indien u de griepprik voor eigen rekening wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met de assistente. De huisarts zal dan een recept voor het griepvaccin voor u uitschrijven, dat u vervolgens bij de apotheek kunt ophalen. Bij de assistente kunt u dan afspreken wanneer zij het vaccin aan u zal toedienen. De kosten hiervan bedragen in totaal 15,- euro voor het recept en de injectie. Daarnaast moet u het vaccin afrekenen bij de apotheek (ongeveer 17,50 euro).

Aanvullende informatie over griep en de griepprik

Griep 
Elk jaar krijgt een op de tien mensen griep (influenza). Deze 'echte' griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het is een besmettelijk virus dat zich snel kan verspreiden.

Voor wie is de griepprik bestemd? 
Sommige mensen lopen extra risico wanneer ze griep krijgen. Voor hen is het belangrijk elk jaar een griepprik te halen. Het gaat om:
-  mensen van 60 jaar en ouder;
-  mensen met hart- en vaatziekten;
-  mensen met longziekten;
-  mensen met diabetes ('suikerziekte');
-  nierpatiënten;
-  mensen met weinig afweer door andere ziekten of door medische behandeling.
Deze mensen worden veel zieker door de griep, of hun 'eigen' ziekte (bijvoorbeeld diabetes) wordt erger.

Waarom een griepprik?
Als u een griepprik hebt gehad, is de kans dat u griep krijgt kleiner. Als u toch griep krijgt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig en is de kans op complicaties geringer.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
De griepprik bevat stukgemaakt (dus onwerkzaam) virus. U kunt van de griepprik geen griep krijgen. De griepprik kan soms gedurende de eerste dag wat pijn in de arm geven.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het virus. De griepprik werkt al na twee weken. Wanneer u dan in aanraking komt met het griepvirus, zullen uw afweerstoffen het virus onschadelijk maken.

Waarom elk jaar een griepprik?
Het griepvirus verandert regelmatig. Daarom hebt u ieder jaar een nieuwe griepprik nodig, zodat uw lichaam nieuwe afweerstoffen kan aanmaken. Zorg dus dat u in het najaar (midden oktober, midden november) de griepprik haalt, dan hebt u voldoende afweer tegen de tijd dat de griep weer heerst.

Het is niet verstandig te wachten met de griepprik tot de griep uitbreekt. Omdat de griepprik pas na twee weken werkt, is de kans groot dat u dan al griep krijgt voordat de griepprik gaat werken.

Let op!
- Een griepprik werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen verkoudheid
- Wanneer u allergisch bent voor kippeneiwit, mag u geen griepprik hebben.
  Neem dan contact op met de praktijkassistente.

Meer weten?
Als u meer wilt weten over griep en de griepprik, kunt u eens kijken op de volgende websites:
http://www.rivm.nl/griepprik
http://thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen

Praktijk De Brinken

Telefoonnummers

Algemene praktijknummer: 0591 64 52 80
(voor spoed: opties 1)
Fax 0591 61 05 79

info@praktijkdebrinken.nl
(uitsluitend voor administratieve zaken)

Het Doktershoes is gevestigd op de eerste etage van de Oranjerie (naast het Brinkenhoes), Mantingerbrink 150, 7812 MH  Emmen.

Folder

U kunt de folder van praktijk De Brinken bekijken of downloaden via onderstaande link:

folder De BrinkenNHG accreditatie logo